Nyheter
Feb 23, 2016
"Efter föräldraledigheten - göra comeback eller byta lag?!"Idag passar de flesta unga svenskar på att vara föräldralediga, såväl män som kvinnor. När jag själv blev pappa i början på 90-talet tog jag ”en hel månad” pappaledigt och lyckades dessutom ta den i anslutning till semester så jag var borta 2 månader. Det var inte så vanligt då och framförallt inte som chef inom finansbranschen där jag då verkade. Kollegor insinuerade att det var ”fjolligt” och att det förmodligen skulle påverka min prestationsförmåga menligt när jag kom tillbaka. Idag önskar jag att jag hade gjort som många av dagens unga pappor och tagit ett halvår (och kanske åkt bort någonstans). Hursomhelst var de 2 månaderna synnerligen viktiga för mig. Både i relationen till min dotter och till hur mina värderingar förändrades under den perioden.

Enligt en artikel i tidningen Kollega under november 2015. Har papporna har ökat sitt uttag av föräldradagar för sextonde året i rad. Det visar TCO:s pappaindex. Men det är fortfarande långt kvar till jämställdhet på området. TCO:s pappaindex visar hur pappornas uttag av föräldraledighet utvecklas över tid. 2014 tog papporna ut en fjärdedel av alla föräldradagar. Totalt tog 344 937 män ut föräldrapenning med minst en dag. Det innebär att cirka 45 procent av alla som under året tog ut föräldrapenning var pappor. Det sammanvägda värdet av detta som utgör TCO:s pappaindex blev 44,9, där index 100 betyder att dagarna delas lika. Andelen män som delar föräldraledigheten lika har fördubblats under de 16 år som TCO har presenterat sitt index. Cirka 15 procent delar lika idag. Enligt Ulrika Hagström, jämställdhetspolitisk utredare på TCO, beror utvecklingen på en kombination av politiska åtgärder som reserverade pappamånader samt förändrade attityder i samhället.

– Förväntningarna på att vara en bra pappa har förändrats de här 16 åren. Attityden hos män och kvinnor har förändrats, även hos arbetsgivare och kompisar.  

Hur förändras då ens värderingar när man är hemma och är föräldraledig? Funderar man på hur man ska kunna bibehålla ekonomisk trygghet? Funderar man över vilken typ av samhälle man bidrar till och vad man vill lämna över till sina barn? Funderar man på hur man ska kunna planera så man hinner med sina karriärmål före nästa barn? Funderar man inte alls utan bara är där och då? Eller har man helt enkelt bestämt sig för att göra något helt annat när det är dags att börja jobba igen?

Svaren är givetvis lika många som vi är individer. Det som är säkert är dock att under denna period av föräldraskapet så påverkas våra värderingar. Vi börjar se annorlunda på saker och de påverkar hur vi ser på oss själva, på vår omgivning, det vi jobbar med och våra arbetsgivare.  Idag eftersträvar de flesta organisationer efter att vara ”värderingsstyrda” d.v.s. att det skall finnas en tanke bakom hur ett företag styrs och att det är en tanke som skall förena de anställda. Att tillbringa tid med sina små barn och försöka se världen genom barnets ögon förändrar en, får en att reflektera över vad som är viktigt i livet och om sina egna värderingar och hur man står i olika frågor.

Så du lyckligt lottade som nu kan ta dig tid att vara tillsammans med ditt barn. Passa på att tänka över dina yrkesmässiga göranden och låtanden. Om du ska gå tillbaka till arbetslivet och inte bara ta med dig kropp och hjärna utan även ditt hjärta?! Och i så fall bestäm dig då också för om det är för att göra en storslagen comeback eller om det är för att byta lag?!

Björn Sweno, Rekryterare och Grundare Capto HR AB


< Tillbaka